Pierniczki robione pierwszy w życiu raz ...
(tzn nie licząc wczoraj u Pani R. )
Najpierw trzeba mąkę (2 szklanki) wymieszać z 1 jajkiem, połową kostki margaryny (lub masła), łyżeczką proszku do pieczenia, 3 łyżkami miodu, szklanką cukru pudru, 2 łyżeczkami kakao oraz przyprawą korzenną (całą torebką).
Zagniatamy ciasto (troszkę jest kleiste ale to normalne - można dodać trochę mąki ale max pół szklanki bo pierniki będą jak kamień). Ciasto trzeba rozwałkować na około 3-5 mm.
ciasto moje ciut ciemniejsze dzisiaj :) |
ciasto Pani R. wczoraj |
Wykrojone ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 10 minut.
do piekarnika na 10 min.... i ..... |
.... upieczone :)) |
Kiedy już będą zimne można je ozdobić w dowolny sposób i .... zawiesić na choince :)
Moja na choinkę jeszcze sobie poczekają :) Ale wyglądają smacznie :))
Mniam:)
OdpowiedzUsuń