stylesheet' type='text/css'>

poniedziałek, 22 października 2012

Marchewkowe...

Nie przepadam za dynią
ale chodzi za mną pomarańczowy kolor
od kilku dni.
Postanowiłam więc zrobić dzisiaj muffinki marchewkowe.
Przepis wzięłam stąd



Składniki:
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (urosły u mnie mimo, że nie dodałam sody
 -na zdjęciu wydaje się, że bardzo małe
 bo nie mam blachy do muffinek i piekłam w samych papilotkach,
 ale urosły i nie upadły mimo, że ciasto jest dosyć ciężkie)
sól - płaska łyżeczka (nie dodałam bo zapomniałam)
przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir
(u mnie cynamon oraz przyprawa do piernika)
(i to jest miska numer 1)

3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki, startej na tarce, na drobnych oczkach, marchewki 
(u mnie dodatkowo jedno jabłko i są bardzo wilgotne - bez jabłka chyba byłyby równie dobre)
3/4 szklanki brązowego cukru
(ja dodałam pół szklanki białego)
(to jest miska numer 2)

Wykonanie:
Jajka ubić, dodać cukier  i olej i marchew.
Zawartość miski numer 2 przelać do miski numer 1 ( z suchymi przesianymi składnikami).
Wymieszać całość. Piec w temperaturze 180 stopni  około 25 minut - na metodę patyczkową :)


Robi się je  bardzo szybko i bardzo łatwo,
a to dość istotne gdy ma się zaledwie kilka chwil w domu przed snem.

Jutro urodziny Pana B.
To będzie dobry dzień.
Już nie będę marudzić.
Obiecuję.
:)





8 komentarzy:

  1. nie, że nie będziesz marudzić. TY jutro (DZIŚ w sumie) NIE POWINNAŚ marudzić! :)
    nie jadłam takich muffinek, ale ciasto marchwiowe i owszem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie powinnam, nie powinnam i nie chcę:)

      Usuń
  2. Muffinki dyniowe smakują praktycznie tak samo jak marchewkowe :)W ogóle u mnie muffiny zawsze i wszędzie.

    Polecam też przepis : http://kuchenna.pl/muffiny-z-dyni-755.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, mniam :D muffinek marchewkowych jeszcze nie jadłam, ale ciasto marchewkowe bardzo lubię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja nie lubiłam, zawsze u mnie robiło się takie ciężkie i bez aromatu. Moje pachnie korzennie i cynamonowo - i jest super wilgotne. Nie wypada może 0 ale bardzo smaczne wyszło:)

      Usuń
  4. wszystko co wychodzi z Twojego piekarnika wzbudza we mnie zazdrość, tę zdrową oczywiście bo chciałabym tak piec z sercem :D

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie też muffinkowo :) sto lat dla pana B :)

    OdpowiedzUsuń